Renaixement del tèxtil

La ciutat del tèxtil
Igualada és una ciutat construïda al voltant de la indústria tèxtil. El gènere de punt va ser el primer sector que va patir la crisi, fet que el va obligar a buscar sortides abans que qualsevol altre sector. Avui torna a ressorgir liderant la reindustrialització de la comarca.

La indústria tèxtil s’ha reinventat apostant per la innovació, el disseny creatiu i la internacionalització, que ha estat part del seu procés de transformació.  Les marques de moda igualadines estan implantades a una quarantena de països d’arreu del món i el Clúster Tèxtil Moda Anoia té plataformes de venda a la Xina, els Estats Units i a Llatinoamèrica.

Signes de remuntada: la relocalització
Actualment hi ha un increment clar de la demanda de fabricació a algunes de les fàbriques tèxtils igualadines gràcies al retorn de part de les fabricacions que havien marxat al sud-est asiàtic i gràcies també a l’increment de les exportacions de les marques igualadines, moltes de les quals estan incrementant les xifres de venda a l’exterior.

Malgrat el degoteig de tancament d’empreses que no han pogut competir amb la producció de països amb costos de producció més baixos, hi ha hagut altres empreses han aconseguit mantenir estables els nivells de facturació o incrementar-los gràcies a tenir una plantilla petita i una marca pròpia. Les empreses que han crescut són les que tenen facilitat per adaptar-se als canvis i implantar noves estratègies amb molta més rapidesa.

També han crescut els tallers de confecció, que s’han fet més necessaris que mai, ja que molts dissenyadors busquen tallers de confecció per a petites sèries, col·leccions específiques o de poc volum, i per a repeticions de temporada que han d’estar en menys d’una setmana al punt de venda. Només les produccions massives i de les peces bàsiques que es repeteixen any rere any són viables de produir a fora, la resta necessiten tallers de confecció de qualitat.