El tèxtil a l'Anoia

A l’Anoia hi ha 145 empreses de gènere de punt, que donen feina a 2.700 professionals i que suposen una facturació de 320 milions d’euros anuals. Tot i que el sector ha perdut pes els darrers anys fruit de la crisi provocada per la liberalització del tèxtil de l’any 2005, segueix sent un sector crucial per a l’Anoia; amb una capacitat productiva anual de 6 milions d’unitats fabricades, representa el 27% del PIB industrial i el 35% de l’ocupació a l’Anoia en el sector industrial.

La indústria tèxtil s’ha reinventat apostant per la innovació, el disseny creatiu i la internacionalització, que ha estat part del seu procés de transformació.  Les marques de moda igualadines estan implantades a una quarantena de països d’arreu del món i el Clúster Tèxtil Moda Anoia té plataformes de venda a la Xina, els Estats Units i a Llatinoamèrica.


Un dels clústers més potents de l'Estat
El Clúster Tèxtil Moda Anoia és un dels grup d’empreses fabricants de gènere de punt exterior més important de l’Estat Espanyol. Agrupa dos tipus d’empreses diferents:

-Empreses marquistes.
Representen el 80% de la facturació. Creen col·leccions de moda amb personalitat que distribueixen a través de botigues pròpies o multimarca. Aposten per la innovació i la venda internacional. Algunes d’aquestes empreses són Punto Blanco, Sita Murt, Aldo Martin’s, Escorpion, Messcalino, Buff, Carlomagno, David Valls, Boxley o Linn World By Diacar.

-Empreses industrials.Són el 70% del total d’empreses tèxtils. Venen minuts de tissatge o confecció a empreses marquistes i distribuïdors. Tenen gran capacitat per cooperar i assumir grans projectes de forma conjunta, incorporen noves tecnologies, innoven per crear valor afegit i posen èmfasi en la feina comercial.